Nevoia de somn a copiilor mai mici de 4 luni

Cu toții știm că somnul este sănătos, că ne ajută organismul să se refacă, și că bebelușii și copiii au o nevoie de somn mai mare decat adulții. Dar SOMNUL, la fel ca hrana, îngrijirea, afecțiunea, are nevoie să primească un loc de cinste și să fie protejat, deoarece îi ofera bebelușului un start bun în viață, contribuie la o dezvoltare fizică, psihică și cognitivă armonioasă. Dacă copilul doarme cât trebuie și când trebuie, somnul îl ajuta la:

  • creșterea capacității de concentrare
  • consolidarea memoriei
  • sporirea creativității
  • îmbunătățirea stărilor emoționale
  • creșterea și dezvoltarea fizică
  • funcționarea optimă a organismului
  • sistem imunitar mai bun
  • nivel de energie corespunzator, și multe alte aspecte subiacente….

Dar cu toate că știm în teorie cam care ar fi beneficiile unui somn bun, când se naște, bebelușul nu vine și cu “manualul de utilizare”, și în cele mai multe cazuri părinții nu stiu la ce să se aștepte. În primul an de viață tiparele de somn ale bebelușului se schimbă mult și permanent trebuie adaptate.

În primul rând este important să știți că etapele de dezvoltare ale bebelușului se iau în considerare după vârsta biologică, nu după vârsta cronologică a acestuia. Spre exemplu dacă copilul dvs. s-a născut prematur cu o lună, și acum are 2 luni, vârsta biologica va fi de o luna, dar dăcă copilul s-a născut cu o saptămână mai devreme sau mai târziu atunci se consideră că aceea este vârsta biologică.

Ce putem face în primele săptămâni de viață ale bebelușului în privința somnului?

În primul rând să îi oferim un loc de dormit sigur. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca în primul an de viață bebelușul să fie pus întotdeauna la somn pe spate, într-un pătuț gol, cu saltea tare și cearșaf perfect întins, fără perne, păturici, protecții laterale, jucării sau alte obiecte în jur. Cu toate că pe internet găsim tot felul de accesorii tentante, drăgălașe, gingașe, de cele mai multe ori acestea nu sunt utile și nici sigure.

 Cu privire la programul de somn al nou-născutului, nu se pot face foarte multe, este biologic imatur pentru un somn organizat. Faceți absolut tot ce este necesar pentru a proteja somnul. Încercați tehnici de liniștire a bebelușului pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru voi. Puteți încerca înfășarea bebelușului într-o păturică sau sistem de înfășare, fără să puneți presiune pe șolduri, sau puteți să îl puneți pe piept, pentru a vă bucura de beneficiile contactului “skin-to-skin”, puteți să încercați să îl liniștiți prin shh-shh-it, leganare ușoară, sau să apelați la un supt de confort, sau la suzetă dacă lactația s-a instalat complet, sau la sunetele albe care imită mediul cu care a fost obișnuit bebelușul în uterul mamei. Încercați să vedeți ce tehnică funcționează pentru voi și incercați să nu recurgeți de fiecare dată la suptul de confort.

Există un mit: se spune că dacă bebelușul este ținut treaz ziua, va dormi mai bine noaptea. Este total fals. În acest fel, bebelușul nu face decat să fie deprivat de somn. Se recomandă ca acesta să nu rămână treaz mai mult de aproximativ 45 min-1h. Poate avea somnuri scurte de 20-30 minute, sau lungi de 2h. Are o nevoie de somn de 16-18 h în total și are un singur somn ce poate dura maxim 4-5h. Tot acum poate să apară confuzia zi/noapte în care bebelușul doarme mai mult ziua, și are perioade de veghe mai lungi noaptea. În această situație se recomandă ca bebelușul să fie expus cât mai mult la lumina zilei și ca somnurile din timpul zilei să fie facute pe lumină în primele 6 săptămâni.

Bebelușul plânge mult?

Dacă în primele zile bebelușul este liniștit și doarme bine, din a doua saptamană de viața lucrurile pot să înceapă să se strice putin și bebelușul poate să devină mai nervos, plângăcios și mai greu de consolat. Dacă în urma unui consult la medicul pediatru s-a constatat că bebelușul se dezvoltă corespunzător și este sănătos, vinovatul de multe ori pentru această perioadă poartă demunirea The Period of PURPLE CRYING și puteti găsi mai multe informații aici: purplecrying.info. Este o perioadă provocatoare, solicitantă în care aveți nevoie de răbdare și poate uneori de putin ajutor și sustinere din partea familiei și a persoanelor apropiate pentru a rămane odihniți și voi la randul vostru. Este important să nu uitați că este o perioada care trece, este o faza de dezvoltare care va trece pe masură ce creierul bebelușului se maturizează. Este normal ceea ce se întamplă, nu greșiți cu absolut nimic. Faceți absolut tot ce este necesar pentru a proteja somnul intregi familii.  Plânsul atinge cote maxime in jurul varstei de 6-8 saptamani dupa care începe sa scadă din intensitate până la vârsta de 3-5 luni.

Cum evoluează somnul în primele 4 luni ale bebelușului?

În jurul săptămânilor 6-8 apare prima etapă de somn, și anume somnul de noapte devine mai organizat, confuzia zi/noapte începe să dispară, iar pe timpul nopții poate exista o perioadă de somn de 4-6h. Acesta este momentul în care apare zâmbetul, copilul devine mai conștient, deci puteți introduce metode alternative de adormire. Puteți să începeți să încurajați obiceiurile sănătoase de somn, cum ar fi crearea unei mediu optim pentru somn și a unei rutine de seară care să nu dureze foarte mult, în care îi dați ocazia să practice auto-liniștirea când bebelușul este liniștit și somnoros. Dacă copilul începe să plângă atunci acesta va fi luat din pat și va fi consolat: i se va cânta, va fi hrănit, va fi mângâiat sau legănat.

Rețineți că la această vârstă este doar practică și doar incurajați formarea unor obiceiuri sănătoase. Încă nu putem avea controlul asupra unui program sau cât de mult dorm la un somn.

Ulterior în săptămânile 8-16, somnul de noapte va fi mai lung, este primul somn care se va regla, iar ora de culcare se va muta natural mai devreme în jurul orelor 18-20:00 dacă sunt urmarite semnele de somn. Perioada de veghe o sa devină și ea treptat mai lungă, ajungând la 90 min-2h, însă nu ar trebui să fie treaz mai mult de 2h.

În continuare este o perioadă în care nu se poate stabili cu exactitate un program, dar îl puteți învăța cum să doarmă. Este o perioadă de cunoaștere reciprocă, în care vă observați copilul, îi observați comportamentul înainte de somn, observați dacă apar semne precum înroșirea sprâncenelor, căscatul, dezinteres pentru activități sau privitul în gol. Dacă este liniștit, puteți începe rutina de somn pe semi-întuneric care durează maxim 15 minute înainte de fiecare somn, (rutina anuntă că urmează somnul/ somnul începe să devină predictibil și se induce senzația de somn), faceți întuneric, după care puteți să îi oferiți ocazia să învețe să adoarmă în mod independent, și anume să îl puneți semi-adormit în pătuț, ca ulterior el să adoarmă fără ajutor din partea voastră. Acest aspect este esențial pentru procesul de consolidare a somnului, adică pentru trecerea de la un ciclu de somn la altul, atât ziua, cât și noaptea. Puteți sa sa exersați la primul somn, pentru că atunci copilul este odihnit.

Incepând cu saptamana 16 ritmul circadian începe să ajungă la maturitate. Astfel începand cu săptămâna 16, somnul bebelușului începe să fie influențat de ceasul biologic intern (ritmul circadian), și de procesul homeostatic (presiunea somnului), care împreuna controleaza momentul optim pentru somn. Din această nouă etapă a somnului, bebelușii funcționează cel mai bine dacă au un program de somn regulat.

Primele săptămâni cu bebe acasă sunt fascinante, dar și foarte intense emoțional. Dinamica vieții de familie se schimbă foarte mult, iar orice schimbare are nevoie de acomodare. Vă recomand cu căldură să aveți răbdare, să vă odihniți și să nu ezitați să cereți ajutorul când simțiți nevoia. Solicitați ajutor din partea familiei pentru a vă odihni putin, luați legatura cu medicul pediatru dacă aveți întrebări despre dezvoltarea bebelușului, solicitați suport din partea unui consilier în lactație, și nu în ultimul rând protejați somnul familiei, practicați de cate ori aveti ocazia obiceiurile sănătoase pentru somn.

Dacă aveți nevoie de suport și îndrumare, suntem la un apel distanță.

Nopți cât mai odihnitoare și zile liniștite vă doresc!

Distribuie :

Aura Drăghici

Sunt Aura Drăghici și sunt Consultant Certificat de către Family Sleep Institute USA în Somnul bebelușului și al copilului 0-5 ani