- Acasa
- Întrebări frecvente
Întrebări frecvente
Easy Sleep. Easy Day
Întrebări frecvente
Fie că ești în așteptarea unui bebeluș, proaspătă mămica sau deja ai o mică minunație de câteva luni dar vă confruntați cu probleme de somn, niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a vă adresa unui specialist în somnul copiilor. Copiii au nevoie de un somn de calitate la fel ca de mâncare și de apă, iar interesul acordat somnului nu denotă decât grijă, dragoste și responsabilitate.
Sleep training-ul sau antrenamentul pentru somn este un proces prin care micuții sunt ajutați să învețe adormirea independentă, mai exact să adoarmă și să readoarmă fără să aibă nevoie de ajutor extern. Scopul principal este acela de a-l învăța pe copil cum să adoarmă fără efort, pentru ca el să ajungă să beneficieze de cantitatea necesară de somn și de toate proprietățile unui somn odihnitor.
- Nu toți copiii au nevoie de sleep training, mai ales dacă în primele 4 luni de viață le-a fost oferită șansa de a învăța cum să adoarmă fără să își formeze o asociere care nu este în controlul lor.
- Nevoile și obiceiurile de somn variază considerabil de la un copil la altul, unii copii pot dezvolta în mod natural obiceiuri sănătoase pentru somn, în timp ce alții pot avea dificultăți în acest sens și se poate ajunge la un antrenament pentru somn, dar cu puțin ajutor specializat pot ajunge să doarmă și ei bine.
- Dacă lucrurile funcționează în familia ta, copilul primește cantitatea de somn de care are nevoie, este odihnit și voi sunteți mulțumiți de cum decurg lucrurile, atunci nu este nevoie să faceți nici o schimbare.
- Dacă copilul are multiple treziri pe noapte, este obosit, are parte de treziri matinale, adoarme greu și are nevoie de mult ajutor, iar voi simțiți că nu mai faceți față, atunci cea mai buna decizie ar fi de a apela la un consultant în somn.
Ce pot să vă spun este că nu lucrez cu metoda “Cry it OUT” cu toate că sunt studii în care s-a dovedit că sunt situații mai delicate, sau nu, în care această metodă a fost foarte eficientă, cu rezultate rapide fără ca relația mamă-copil și dezvoltarea copilului să fie afectată.
Metoda cu care lucrez este una personalizată pentru fiecare familie, care se axează pe nevoile copilului și ale familiei, pe stilul parental cu care familia este în concordanță. De asemenea iau în considerare condițiile particulare ale fiecărei familii. Copiii sunt unici precum fulgii de nea, iar din acest motiv ce poate functiona la un copil, la un altul tehnica poate sa fie total nepotivită.
NU, NU și iar NU!!! Încurajez mamele să alapteze cât timp își doresc asta și pot (este o decizie personală).
- Un copil cu abilitatea de auto-linistire dezvoltată, dacă are nevoie de mese în timpul nopții, după hrănire se întoarce singur la somn. Astfel, bebelușul se va trezi doar dacă are o reală nevoie de hrană sau dacă are vreun disconfort.
- Un copil cu o asociere sân-somn puternică care este adormit mereu la sân, stie că aceasta este de fapt modalitatea prin care el adoarme. În consecință, în timpul nopții când au loc trezirile parțiale, se poate trezi doar pentru a cere sânul ca să se reîntoarcă la somn, nu pentru că îi este foame.
În primele 4 luni de viață bebelușul doarme mult, intre 16-18h pe zi, și pentru a-l pune la somn ne ghidăm după perioadele de veghe corespunzatoare vârstei și indiciile de somn, apelând la o rutina și un mediu de somn care îi oferă siguranță și induc senzatia de somn. Când se naște, copilul nu are ritmul circadian dezvoltat și din acest motiv nu poate avea un program de somn la această vârstă. Poate să apară confuzia zi/noapte, bebelusul poate să aiba somnuri scurte, oră de culcare târzie între 20:00-22:00. Ce puteți face în această perioadă? Faceți absolut orice este nevoie pentru a-l menține odihnit, încercați să ii oferiți multe puiuri de somn, pentru ca în această perioadă obosește foarte usor, poate rămâne treaz aproximativ 45 minute. Cu cât crește, ritmul circadian se dezvoltă și somnul devine mai predictibil, începeți să vă dați seama când i se face somn, apare un somn mai lung seara, iar dupa varsta de 4 luni cand ritmul circadian este dezvoltat, bebelusul poate avea un program de somn in sincronie cu orele biologice de somn. După vârsta de 4-5 luni va avea 3 somnuri predictibile ziua, de la 8-9 luni 2 somnuri, iar începând cu vârsta de 15 luni va putea trece la un singur somn pe zi. Vă încurajez să îi formați obiceiuri sănătoase pentru somn în primele luni de viață, pentru a evita problemele de somn ulterioare.